Obsah článku
Kuchyňské nože patří do kategorie věcí, které pořídíte za stovku i pár tisíc. A ruku na srdce, ty ze supermarketu nebudou to pravé ořechové. Raději zainvestujte a poohlédněte se po kvalitnější variantě. S výběrem ideálního kuchyňského nože vám poradíme.
Zohledněte účel i materiál nože
Nejprve si ujasněte, na co nůž potřebujete. Mezi základní druhy nožů patří:
- šéfkuchařské
- vykosťovací
- filetovací
- na chléb a pečivo
- steakové
- na sýry nebo uzeniny
- cukrářské
- na zeleninu
- loupací
- na bylinky a koření
- barmanské
- na máslo
- sekáčky na maso
Ocelové nože jednoduše nabrousíte
Většina nožů se vyrábí z nerezové oceli. Jsou oblíbené pro své vlastnosti – nezlomí se a v šuplíku vám nezreznou. Nůž z oceli navíc rychle přiostříte ocílkou nebo brouskem.
Pamatujte – čím je ocel tvrdší, tím je křehčí. Krájením na kamenném prkénku nebo mytím v myčce se může vylomit zub z čepele nože.
Keramické nože – ideální pomocník na porcování zeleniny
Nože z keramiky zůstanou perfektně ostré i několik let bez jediného nabroušení. Jsou však extrémně křehké – tvrdé pečivo nůž zlomí, pád z kuchyňské linky jakbysmet.
Výhodou je, že si ostrá čepel keramického nože hravě poradí s měkkými přezrálými rajčaty i staršími jablky.
Nože si vyzkoušejte a prověřte
Pokud máte možnost, nože si před koupí osahejte v kamenné prodejně. Ověříte si jejich velikost – jeden nůž padne do ruky drobné ženy jinak než vousatému urostlému šéfkuchaři z hospody na konci ulice.
Podívejte se také na recenze nožů na Heurece nebo Googlu. Ačkoli zní reklamní sdělení přesvědčivě, reálné zkušenosti zákazníků odhalí všechny případné nedostatky.
Dobrý kuchyňský nůž pořídíte i za pár stovek, za opravdu profesionální nástroj necháte klidně několik tisíc. Avšak vysoká cena nemusí hned znamenat nejvyšší kvalitu. Vždy porovnejte podíl ruční práce, druh materiálu a formu výbrusu ostří.
S brusným kamenem budou vaše nože ostré jako břitva
Jak se nože správně brousí? Ideálně u odborníka. V domácích podmínkách doporučujeme naolejovaný a namočený brusný kámen. Při broušení je důležité dodržet správný úhel – pokud se vám to nedaří, použijte speciální svorku. Ta při pohybu nože po kameni zajistí konstantní úhel. S trochou cviku to hravě zvládnete.
Vybrat správný kuchyňský nůž není alchymie. Pokud ale stále tápete, zeptejte se přátel nebo kamaráda kuchaře. Z vlastní zkušenosti vám doporučí takové nože, které vydrží roky.
Tip: Podívejte se na aktuální trendy v malování pokojů.