Obsah článku
Každý určitě již někdy slyšel pojem antioxidant. Ale k čemu slouží a proč jsou pro naše zdraví antioxidanty tak důležité? To se dozvíte v dnešním článku, kde zjistíte mimo jiné i to, z čeho antioxidanty získat a udržet si tak zdraví.
Co jsou antioxidanty?
Antioxidanty jsou životně důležité látky, které mají mnoho pozitivních přínosů pro lidské zdraví. Mohou to být vitamíny, minerály a enzymy. Jsou známé hlavně tím, že opravují tkáně a neutralizují volné radikály. Abychom pochopili, co to znamená a proč je to důležité, musíme si nejprve vysvětlit, co je to volný radikál.
Antioxidační účinky na volné radikály
Volné kyslíkové radikály jsou nestabilní molekuly s chybějícími elektrony. Mají tendenci si tyto elektrony doplňovat od ostatních molekul v těle. Agresivně na ně útočí a přebírají si je od nich. Chemikální výraz pro tento proces je oxidace a antioxidanty tomuto procesu zabraňují – proto se říká, že mají “antioxidační účinky”. Konkrétně tomu brání tak, že antioxidant poskytne svůj elektron volnému radikálu, a ten si jej pak nemusí brát z lidských buněk. Tím jej neutralizuje a ochrání imunitní systém.
Vznik volných radikálů
Ve zdravém těle jsou antioxidanty a volné radikály v rovnováze. Jenže pobytem ve znečištěném prostředí, konzumací nekvalitních a zpracovaných potravin, kouřením a užíváním alkoholu, vystavením se UV záření a dlouhodobým stresem se rovnováha naruší a začnou převažovat volné radikály. Tomuto stavu se říká tzv. “oxidační stres” a může během něj dojít k poškození důležitých molekul v buňkách. Oxidační stres vyžaduje větší přísun antioxidantů do těla. Bohužel v dnešní době není v našich silách se volným radikálům ubránit, a o to důležitější je si antioxidanty zajistit.
Tip: Zjistěte, za jak dlouho se tělo vyčistí od alkoholu.
Konkrétní potraviny a látky podílející se na zvýšení počtu volných radikálů v těle jsou: železo, hořčík, měď a zinek a jakékoliv obecně nezdravé potraviny s obsahem toxinů a škodlivých látek – například strava bohatá na tuky a polynenasycené mastné kyseliny, karcinogeny, uzeniny a smažené pokrmy. Také strava chudá na vlákninu.
Celkem volné radikály souvisí se 60 různými nemocemi včetně:
- Rakovina
- Parkinsonova choroba
- Alzheimerova choroba
- Šedý zákal
- Ateroskleróza
- Deprese
- Nemoci srdce a cév
- Poruchy imunity
Pozitivní účinky antioxidantů na lidské zdraví
- Neutralizace volných radikálů a ochrana imunitního systému
- Zachycení toxických kovů v těle
– některé antioxidanty dokáží zachytit těžké kovy jako rtuť a arsen, a některé je dokáží dokonce vyprovodit ven z těla v moči. - Oprava poškozených molekul DNA
– některé typy antioxidantů opravují ostatní molekuly tím, že jim darují atom vodíku. Včetně molekul DNA. - Zvýšení obranyschopnosti
- Ochrana DNA
– nejen opravovat, ale i “bránit vlastním tělem” – některé antioxidanty působí jako štít DNA před útoky volných radikálů. - Ničení rakovinných buňek
– některé antioxidanty poskytují chemické látky, které zastavují růst rakoviny nebo dokonce rakovinné buňky ničí. - Oddalují stárnutí
– odhaduje se, že jejich vysoká míra v naší stravě pravděpodobně přispívá k obecně vysoké délce života člověka - Snížení rizika výskytu rakoviny a dalších nemocí
– onemocnění srdce a cév, nemoci stáří…
Seznam antioxidantů
- glutathion
- flavonoidy
- kyselina alfa-lipoová
- CoQ10
- resveratrol
- karotenoidy
- astaxanthin
- a další
Spousta z výše jmenovaných antioxidantů je k dostání ve formě suplementů a doplňků stravy s obsahem vitaminu C, A nebo E. Z minerálů a dalších látek bohatých na antioxidanty je to zinek, selen nebo koenzym Q10. Nicméně účinnější, než brát velké dávky jednoho typu antioxidantu, je konzumovat širokou paletu různých antioxidantů. A ačkoliv lze za antioxidant považovat například i vitamín C, nemá smysl ho do sebe sypat v představě, že člověka spasí (navíc existuje i předávkování vitamínem C, kdy je člověku nevolno a může dojít k poškození červených krvinek a snížení cukru v krvi).
Výskyt antioxidantů v potravinách
Kromě suplementů a doplňků stravy najdete antioxidanty samozřejmě v přírodních potravinách. Nejsilnější přírodní antioxidanty jsou sice pro ČR exotické a ne úplně běžně dostupné, ale i mnoho tuzemských potravin má velkou antioxidační kapacitu (=účinnost)..
Nejsilnější přírodní antioxidanty
- bobule acai
- maqui berry
- ostružiny, malinoostružiny, maliny
- lékořice
- kurkuma
- kopr, tymián, rozmarýn, dobromysl, máta
- ořechy
- kakaové boby
- granátové jablko
- černý rybíz
- červené víno
- nať vojtěšky
- pšeničná a ovesná tráva
- grepová a vinná semínka
Ostatní přírodní antioxidanty
- kvalitní hořká čokoláda
- “černé ovoce” (aronie, černý bez, borůvky)
- jahody
- oregano
- rostlinné oleje (především panenský olivový)
- kustovnice (goji)
- tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, mangold, kadeřávek)
- brokolice
- červené zelí
- česnek
- fazole
- koření
- řepa
- mrkev
- organický zelený čaj
- artyčoky
Měli bychom průběžně myslet na vyšší příjem antioxidantů a zařadit do jídelníčku uvedené potraviny. Všeobecně jsou antioxidanty obsaženy ve vitamínech C, E a A, dále v selenu, luteinu a lykopenu.
Fytochemikálie
Slyšeli jste někdy o fytochemikáliích? Někdy jsou označované jako rostlinné pigmenty nebo rostlinná barviva a některé z nich patří k nejsilnějším antioxidantům. Rostlinné pigmenty se bohatě vyskytují v rostlinné stravě a najdeme je skoro v každém ovoci a zelenině.
Zdroje:
exoticherbs.cz
www.bezpecnostpotravin.cz
veganskaspolecnost.cz/vyziva/antioxidanty/
www.tantumfamily.cz/nejvetsi-myty-o-vitaminu-c/