Obsah článku
Rýže je kulturní symbol a základní ingredience (nejen) asijských kuchyní. Každý rok se ve světě zkonzumuje přes 740 miliónů tun rýže, řadí se totiž mezi třetí nejčastěji pěstovanou surovinu.
Rýže má svůj původ v Asii, díky zámořským plavbám se však rozšířila do Španělska, Portugalska a zbytku Evropy. Existuje mnoho druhů rýže, které se liší trvanlivostí, konzistencí, ale především chutí. Rýži můžete připravit na pánvi, v troubě nebo v oblíbeném rýžovaru.
Druhy rýže
Mezi nejznámější druhy rýže patří:
Bílá rýže
Bílá rýže se řadí mezi nejznámější druhy rýže. Její příprava je snadná a rychlá. Tato rýže je typická pro svou neutrální a jemnou chuť. Z nutričního hlediska obsahuje minimum prospěšných látek ve srovnání s ostatními druhy rýže.
Basmati rýže (Královna vůní)
Tato rýže má svůj původ v Pákistánu a Indii. Jedná se o dlouhozrnnou rýži s výraznou chutí a vůní. Rýže Basmati obsahuje minimum cukru a lepku, takže je vhodná pro dietní stravování. Po uvaření bude spíše sypká.
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže pochází původem z Thajska, proto je neodmyslitelnou součástí thajské kuchyně. Při vaření uvolňuje jemné aroma jasmínu. Tato rýže je velice podobná rýži Basmati, avšak po uvaření je o něco více lepkavá.
Hnědá rýže
Hnědá rýže je nutričně bohatší než klasická rýže bílá. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Pro hnědou rýži je specifická oříšková chuť a křupavější textura.
Arborio rýže
Arborio rýže je perličkový druh rýže, který dobře vstřebává tekutinu a má vysoký obsah škrobu. Nejvíce se pěstuje na území Itálie, kde je využívána pro přípravu pravého italského rizota.
V textu výše byly popsány nejzákladnější druhy rýže. Ať už se rozhodnete pro výběr a přípravu jakéhokoliv druhu, nesmíte podcenit přípravu. Pojďme se tedy podívat na to, jak nejlépe a „správně“ rýži připravit.
Proplachování rýže
Před samotným vařením je důležité rýži pečlivě propláchnout. Propláchnutí je důležité z několika důvodů. Rýže obsahuje škrob, který má vliv na chuť i na konzistenci rýže. Dalším důvodem je fakt, že škrob je bohatý na sacharidy. Některé druhy rýže rovněž mohou obsahovat arzenik, který se do rýže dostane prostřednictvím hnojení nebo samotné půdy. Arzeniku se můžeme zbavit pouze důkladným propláchnutím.
Jak tedy rýži správně propláchnout?
1. POD TEKOUCÍ VODOU
Rýži můžete proplachovat (několik minut) pod tekoucí vodou. Nevýhodu mají rýže balené, v sáčku. Tyto rýže totiž nikdy důkladně nepropláchnete, protože to z hlediska jejich obalu není možné. Nejlépe se tedy proplachuje rýže sypaná. Oplach by měl pokračovat do fáze, kdy je voda úplně čirá, tzn. nemá bílé zabarvení.
2. V HRNCI
Druhou možností je propláchnout rýži v hrnci. Rýži nasypete do hrnce a zalijete vodou. Několikrát rýži v hrnci zamícháte. Přebytečnou vodu pak vylijete a napustíte vodu novou. Tento postup opět opakujete do fáze, kdy je voda čistá, bez bílého zabarvení.
Připravit rýži můžete několika způsoby – ve vodě i na pánvi na sporáku, v troubě, v parním hrnci, v mikrovlnné troubě nebo třeba v rýžovaru.
Různé způsoby vaření rýže
Vaření rýže ve vodě pod pokličkou
Vaření rýže ve vodě patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším postupům. V případě, že chcete vařit rýži v hrnci pod pokličkou, měli byste dodržovat následující:
- Dobře propláchnutou rýži vložte do většího hrnce.
- Rýži zalijte studenou vodou, přiklopte hrnec pokličkou a přiveďte k varu.
- Jakmile se začne voda vařit, snižte teplotu a ponechte rýži 18 až 20 minut v hrnci.
- K ochucení můžete použít bobkový list nebo dva kousky hřebíčku.
- Jakmile je rýže hotová, měla by se ještě nechat pár minut odstát pod pokličkou.
Tipy: Během dušení rýži v žádném případě nemícháme. Mohlo by pak dojít k rozvaření.
Vaření rýže ve vodě bez pokličky
Tento způsob přípravy je nejvhodnější pro Arborio rýži, která se používá k přípravě rizota. Postup je následující:
- Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu.
- Do vroucí vody vložte rýži a zmírněte plamen.
- Rýži vařte nepřikrytou zhruba 20 až 25 minut.
Tipy: Arborio rýže se před vařením neproplachuje. Pokud rýži po uvaření nebudete chtít ihned konzumovat, propláchněte ji studenou vodou. Po uvaření je tedy proplach nutný.
Pečení rýže v troubě
V případě, že se chcete vyhnout připálené nebo kašovité rýži, vložte rýži do trouby. Příprava v troubě je nejvíce vhodná pro jasmínovou rýži a pro rýži basmati. Pokud chcete upéct rýži v troubě, je důležité dodržet následující postup:
- Rozehřejte si troubu – horkovzdušnou na 200 °C a elektrickou na 220 °C.
- Propláchnutou rýži vložte do pekáče a zalijte horkou vodou.
- Rýži osolte a přidejte lžíci oleje nebo másla.
- Doprostřed pekáče vložte jednu oloupanou cibuli. Cibule dodá rýži zajímavou chuť.
- Rýži pečte zhruba 30 až 35 minut.
Tipy: Zkontrolujte si množství vody, které použijte. Voda by měla být přidávána v poměru 2:1, tzn. dva šálky vody na jeden šálek rýže.
Příprava rýže v mikrovlnné troubě
Připravit rýži v mikrovlnné troubě je velice rychlé. Pojďme se podívat, jak na to.
- Do vhodné misky nasypte propláchnutou rýži a zalijte studenou vodou.
- Studená voda by měla být cca 1,5 až 2 centimetry nad samotnou rýží.
- Nádobu uzavřete speciálním víkem, které má otvory nebo přetáhněte potravinou fólií, kterou je nutné propíchnout na několika místech.
- Rýži vařte 5 minut na maximální výkon, pak dalších 7 až 9 minut na výkon poloviční.
- Po vyjmutí rýže z mikrovlnné trouby je nutné nechat rýži ještě 5 minut zakrytou. Poté můžete víko nebo fólii odebrat.
Vaření rýže v rýžovaru
Rýžovary jsou speciální hrnce s dvojitou stěnou, které Vám dokáží připravit chutnou a nadýchanou rýži. Do rýžovaru vložte propláchnutou rýži a zalijte ji vodou. Opět se řiďte poměrem 2:1. O nic jiného se nemusíte starat. Rýžovar se po chvíli sám vypne a oznámí, že je rýže hotová. Před použitím rýžovaru je nutné si prostudovat návod konkrétního rýžovaru, který používáte. Jednotlivé rýžovary se mohou trochu lišit.
Příprava rýže v pytlíku
Na závěr této části se podíváme na to, jak správně připravit „pytlíkovou rýži“. Pokud připravujete rýži v sáčku, měli byste se držet následujícího doporučení:
- Rýži v pytlíku pečlivě propláchněte.
- Poté vložte rýži do vroucí osolené vody.
- Rýži vařte zhruba 14 až 17 minut.
Tipy: Na 1 sáček rýže byste měli použít 1 litr vody. Sáčky by měly být kompletně ponořeny ve vodě.
Pokud se Vám zdá rýže po uvaření příliš „mokrá“, nasypte ji na několik málo minut na pánvičku, aby se voda odpařila. V případě, že je rýže naopak příliš „suchá“, zalijte ji vodou a krátce povařte.
V textu výše jsme se seznámili s jednotlivými způsoby, jak připravit rýži. Nyní si přiblížíme, jak se taková rýže správně servíruje a co dělat s rýží, kterou již nevyužijeme.
Servírování rýže
Rýži můžete servírovat pomocí speciální servírovací lžíce na rýži. Pokud chcete, aby rýže vypadala na talíři úhledně, můžete rovněž využít obyčejné víčko od sklenice. Spodek víčka namočte vodou, aby šla rýže hezky vyklopit a pak již můžete bez obav servírovat. Před samotným servírováním můžete rýži ochutit bylinkami a kořením, které preferujete.
V případě, že servírujete rýži, kterou jste uvařili předešlého dne, je nutné dodržovat správný postup:
Rýže v hrnci – Pokud chcete rýži ohřát, zalijte hrnec trochou vody a na mírném ohni rýži ohřívejte. Během ohřevu byste měli používat pokličku.
Rýže v mikrovlnné troubě – Před vložením rýže do mikrovlnné trouby rýži pokapejte trochou vody a přikryjte slabým papírovým ručníkem. Ten slouží k tomu, abyste zamezili vysušování této obiloviny.
Skladování rýže
Pokud máte doma větší množství rýže, je důležité tuto rýži vhodně skladovat. Rýže by měla být uchovávána na suchém a chladném místě v nádobě, kam je zamezen přístup vzduchu. Ideální teplota pro uchovávání rýže je 4 až 5°C. Pokud je nádoba vzduchotěsná a rýže se skladuje při teplotě zmíněné výše, může Vám vydržet i několik let.
Pozor na moly a jiné škůdce – dlouhodobě skadujte rýži v dobře utěsněné nádobě.
Benefity rýže
Několik provedených výzkumů odhalilo pozitivní vliv rýže na imunitní systém a celkový metabolismus člověka. Jaké jsou tedy 3 hlavní benefity rýže?
1) Rýže zbavuje tělo škodlivin a je dobrou prevencí před vznikem ledvinových kamenů.
2) Rýže nenadýmá a řadí se mezi zdravější potraviny. Mohou ji tedy konzumovat děti a osoby, které mají problémy se žlučníkem a jsou citlivější k tomu, co konzumují.
3) Rýžový odvar pomáhá při zánětech, teplotách a zároveň pomáhá léčit trávicí a střevní obtíže.
Zdroje:
ochutnejorech.cz/blog/osvedcene-zpusoby-jak-varit-ryzi
naturalek.cz/blog/jak-pripravit-ryzi/
kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-ryzi/